Mesfournisseurs:https://www.mesfournisseurs.be/
De energiemarkt en de voortdurende stijging van de prijzen zijn een doolhof voor veel consumenten. Waar vind je het beste aanbod te midden van zo’n overvloed? Als particulier wil je natuurlijk de energieleverancier kiezen die het meest voordelige variabele energiecontract aanbiedt. Daarom kijken de meeste consumenten naar prijsvergelijkingen van onder andere de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas). Onlangs is er een extra optie toegevoegd. Laten we hier kijken naar de formule waarop de energieprijzen gebaseerd zijn en ontdekken welke beste keuzes je kunt maken.
Hoe werkt een variabel energiecontract?
Iedereen die een energiecontract afsluit, kan kiezen tussen een variabele of vaste energieprijs.
Bij een variabel energiecontract volg je de schommelingen van de energieprijzen op de markt. Daalt de prijs per kWh? Dan profiteer je op korte termijn. Maar het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Dit verklaart waarom je energierekening kan stijgen ondanks een stabiel verbruik. Vergelijk de situatie met een variabele hypotheekrente. Net zoals een variabele energieprijs is deze afgestemd op de markt en wordt deze dienovereenkomstig aangepast in je contract.
Bij een vast energiecontract wordt de prijs van tevoren bepaald en betaal je gedurende de hele looptijd van het contract hetzelfde tarief. Dit lijkt misschien betrouwbaarder, hoewel je bij deze energieprijs ook rekening moet houden met de marge die de leverancier hanteert. Bovendien profiteer je niet van prijsverlagingen tijdens de warmere maanden.
Hoe wordt de prijs van het variabele energiecontract berekend?
De berekening van de prijs van een variabel energiecontract is vrij complex. Ten eerste wordt er rekening gehouden met de vorige index. Sommige leveranciers baseren zich op het laatste kwartaal, terwijl anderen de laatste maand als leidraad nemen. Maar er spelen ook minder tastbare factoren een rol. Dit omvat speculatie op de markt en weersvoorspellingen zoals verwachte winterse temperaturen. Alle risico’s die de prijs kunnen beïnvloeden, worden zo nauwkeurig mogelijk in overweging genomen.
Wat veroorzaakt de stijgende energieprijzen?
Problemen met de wereldwijde productie en onderhoud zijn de oorzaken. Na de zomer van 2021, toen de Coronacrisis tot een einde kwam, trok de wereldeconomie weer aan. Het resultaat? Een enorme vraag naar grondstoffen en energie. De oorlog in Oekraïne heeft ook invloed op de energiemarkt. Kortom, uitzonderlijke situaties die niemand van tevoren kon voorspellen.
Hoe vergelijk je een variabel energiecontract?
Het is niet gemakkelijk om je variabele energiecontract te vergelijken met die van andere leveranciers, gezien de complexiteit van de prijsberekeningen en de huidige schaarste. Bovendien hangt veel af van je contractuele situatie.
1 | Heb je een vast energiecontract?
In dat geval is alles in orde en raden we je aan om op dit moment geen actie te ondernemen.
2 | Moet je je variabele energiecontract vernieuwen?
Er is geen ruimte voor onderhandeling bij een vernieuwingsvoorstel. Het enige wat je kunt doen, is je voorstel vergelijken met aanbiedingen van andere energieleveranciers. Dit kost veel tijd. Maar gelukkig sta je er niet alleen voor. Bij MesFournisseurs.be zullen we je nieuwe voorstel grondig analyseren en je adviseren over de meest voordelige optie. Stuur ons je contractvoorstel.